Arrangementer / Tidligere Arrangementer / Museumsbesøg / Sønderborg Radiomuseum
Sønderjyllands Radiomuseum i Sønderborg 2011 og 2015

Ved indgangen har man malet Radio Stikonis butiksfacade. Indenfor var der stor travlhed. 5 mand var i gang med forskellige aktiviteter. En radio hylede meget højt. Endelig fandt jeg en mand som lovede at finde formanden Svend Dyhr. Snart ledte vi begge efter hinanden.
Da vi mødtes enedes vi hurtigt om at finde et andet lokale hvor vi kunne få en snak om museet. Vi satte os ved kaffebordet i et tilstødende lokale som man bruger som depot og arbejdsrum.
Stikoni er en forkortelse for Stig Koefoed-Nielsen. Han overtog forretningen i 1956 og levede af at reparerer alle slags elektroniske apparater. Duede et apparat ikke blev det adskilt og alle komponenter blev arkiveret så han kunne finde og genbruge dem igen. Han blev kendt over hele landet for sine evner som reparatør og komponentleverandør.
Otto Bjørn Carlsen var svagstrømsingeniør og grossist. Han kom regelmæssigt i forretningen og de blev gode venner. Så gode venner at Stig, efter sygdom, tilbød ham forretningen i 2007. Stig tilføjede ”ja du kan da altid indrette et museum”. Otto takkede nej men efter en tid ja tak.
I 2007 blev foreningen for Sønderjyllands Radiomuseum stiftet. I en artikel i JydskeVestkysten blev det nævnt at museumsforeningen ledte efter lokaler til et museum opbygget over Stikonis forretning. AUC Syd meldte sig på banen og stillede et lokale til rådighed.
I foråret overtog foreningen forretningens indhold. Det helle blev flyttet over på AUC Syd i lokalet, loftet og kælderen. Der opstod et syndigt rod som man efterfølgende måtte til at rydde op i.
I den periode blev Svend pensionist og medlem i foreningen. Svend er radiomekaniker og uddannet på radioskolen i Sønderborg nu AUC Syd. ”her var jeg lærling og senere lærer, nu er jeg kustode, er det ikke herligt”. Svend ser glad ud og det understreges af, at han har overtalt flere gamle kolleger til at være med i foreningen.
Først i 2010 var man klar til at opstille apparaterne i det nye museum. Det er i et lokale på ca. 90 kvm. Midt i lokalet er der bygget en radiobutik med forretning, kontor og værksted. En næsten tro kopi af Stikonis forretning der lå i Jernbanegade 37. Udenfor er der opstillet reoler med apparater fra Radio Sørensen i Tinglev og publikum. Flere hundrede apparater står på loftet. Svend understreger ”alt er registreret”.
Museet blev indviet den 2. oktober 2010 kl. 14 med et stort fremmøde at venner og lokale. Siden er det blevet besøgt af grupper fra foreninger, skoler og klubber. Museet har et samarbejde med AUC Syd (radioskolen) der jo stadig har uddannelsen som elektronik fagtekniker og et større efteruddannelses tilbud. Kursisterne bor på skolen. De gamle sovelokaler er bygget om til hotelværelser. I kælderen findes derfor en fin kantine. Til frokost fik vi skam Kænguru med ris og sovs. Min portion blev vejet og kostede 19.50 kr.
Værkstedet i museet bruges dagligt, men man skal snart til at bygge et nyt værksted i det
lokale vi sidder i på ca. 20 kvm.
Museet holder åbent hver onsdag mellem 10 og 15. Her mødes Tordenskjolds soldater, 5-6
mand, for at vedligeholde, forbedre museet og repareret apparaterne. Det meste er jo stillet
ind som det var og meget trænger til en kærlig hånd.
Medlemskab koster 200 kr./år og foreningen tager lejlighedsvis på udflugter. Selv om det er
en ung forening er gennemsnitsalderen høj. Om højst 10 år skal der ske et
generationsskifte. Mon folk bliver mere radiointeresserede med alderen?
Bag disken står Svend med et stort smil. Her skal jeg lige se en film i TVet om Stikoni. Der
er også en lydoptagelse på den gamle trådoptager ved siden af diske. Allerede nu er jeg
med og forstår hvad det hele drejer sig om. Kontoret ses i baggrunden. Nedenfor ses
forretningen fra Kontoret.
Et hyggeligt kontor med overblik over hele forretningen. Fra kontoret kan man gå ind i
værkstedet. Her er alle vægge beklædt med reoler med servicebøger, måleinstrumenter til
2 arbejdspladser. De øvrige reoler er fyldt op med rør og komponenter og mange små
æsker med skruer og skiver osv.
Udenfor kontoret står der en masse instrumenter fra radioskolen.
Der er lige en meter fri ud for samlingen af SP apparater op mod værkstedet. Så er man
inde i et større lokale med reoler fyldt op med apparater.
Der mange fine ting at se på. Tak for en dejlig dag på museet.

John Sau